CD Recensies

EVANGELISTA: AIRS D'ESPAGNE

Evangelista: Airs d’Espagne nr. 1-15; Ginastera: Concert voor strijkorkest; Villa-Lobos: Suite voor strijkorkest; 

De melod nr. 9. I Musici de Montréal o.l.v. Yuli Turovsky. Chandos CHAN 8434 (64’59”). 1995

Evangelista: Clos de vie. ‘Clos de vie’; Pianoconcert ‘Piano concertant’; ‘Plume, un homme paisible’; ‘O Bal’i; ‘Monodias espanolas’. Ensemble de la SMCQ o.l.v. Serge Garant c.q. Louise Bessette met Symfonie orkest van de Canadese omroep o.l.v. Lorraine Vaillancourt. c.q. Pauline Vaillancourt (s) en Claude Lamothe (vc). Salabert SCG 9102 (67’57”). 1984/1990

Bij deze uitgave gaat het me vooral om de in 1943 in Valencia geboren Spaanse en sinds 1969 in Montréal gevestigde componist José Evangelista die zich behalve als componist en docent ook krachtig inzet voor de verbreiding van Westers en niet-Westerse muziek.

Grote bekendheid geniet hij niet in Europa en erg productief was hij niet als componist, Toch loont het de moeite om nader met hem kennis te maken, bijvoorbeeld via dit vijftiental Airs d’Espagne met deeltjes vol couleur locale als ‘Calle de la botica’, ’Si la nieve resbala’, ‘La alegria’, ‘Amante, amante’ en ‘La palomita’.

De melodieën zijn vrij simpel, maar zeker niet simplistisch verwerkt en in harmonisch opzicht verrassen ze vaak zodat de gangbare opvatting over ’Spaanse muziek’ niet clichématig is overgenomen. Er komen zelfs Moorse episodes aan het oppervlak. Heel aardig en boeiend.

Turovsky bewijst met een zeer geslaagde en voortreffelijk opgenomen cd de componist alle eer en voegt nog mooi materiaal van Ginastera en Villa-Lobos toe. 

Wie meer van Evangelista wil ervaren is goed af met de exclusief aan een stel gevarieerde werken van hem gewijde Salabert opname die ik niet nader ken.