CD Recensies

ELSNER: STRIJKKWARTETTEN NR.1-3

Elsner: Strijkkwartetten nr. 1 in F op. 1/1, 2 in a op. 1/2 en 3 in D op. 1/3. Mikolaj Zgólka en Zbigniew Pilch (v), Dominik Debski (va) en Jaroslaw Thiel (vc). Accord ACD 279 (63’39”). 2020 
 
Het was de Silezische componist Józef Antoni Franciszek Elsner (1769 - 1854) die als tweede leraar Chopin de kunst van het componeren, harmonieleer en contrapunt in Warschau bijbracht. Verder was hij docent van Dobrzynski. Ook introduceerde hij Chopin tot het bel canto gezang. In zijn eigen werken behoorde hij tot de eerste Poolse componisten die volksmuziek in hun werken gebruikten. Hij werd een jaar vòòr Beethoven geboren en zijn hier opgenomen Strijkkwartetten hebben iets van de jonge Beethoven, maar klinken in het algemeen vriendelijker. Voldoende om zich in het geheugen vast te zetten. Elsner was chauvinistisch genoeg om zijn kwartetten de ondertitel ‘Trois quatuors du meilleur goût polonais’ mee te geven.
Niet alleen geeft het viertal strijkers een heel rake typeringen van deze werken, het speelt ook op ‘oude instrumenten’, wat de uitgave extra zinvol maakt als cd première.
Meer en andere kamermuziekcomposities (maar niet dezelfde werken als op de nieuwe cd) van Elsner zijn te vinden in een album met 4 cd’s (Profil PH 19033) uit 2018 en op Dux DUX 1555 met de Grande sonate in Bes, de Mis in G, het Pianokwartet in Es, de Polonaise in D, het Strijkkwartet in d op. 8/3 en de Vioolsonate in F op. 10/1.