CD Recensies

ERLEBACH: OUVERTURES NR. 2 EN 4 E.A.

Erlebach: Ouvertures nr. 2 in Bes en nr. 4 in d; Aria’s ‘Meine Seufzer’, ‘Trocknet euch ihr heißen Zähren’, ’Süße Freundschaft, edles Band’; Sonate voor viool, gamba en b.c. nr. 3 in A. Miriam Feuersinger (s) , Franz Vitzhum (ct) met Capricornus consort Bazel o.l.v. Peter Barczi. Christophorus CHR 77366 (64’39”). 2012
 
Philipp Heinrich Erlebaxh (1657 - 1714) behoort tot de ongelukkigen wier naam om een aantal redenen in de loop der tijd zijn vergeten. Hij was 33 jaar kapelmeester aan het hof in Rudolstadt in Thüringen en verkeerde daardoor in provinciale isolatie. Niet alleen dat, maar het grootste deel van  zijn werken ging bij een brand verloren.
Luisterend naar deze cd kunnen we dat allen maar betreuren. Hij moet p de hoogte zijn geweest van de muziek uit zijn tijd, af te gaan op de artistieke energie van zijn Ouvertures in Franse stijl. Deze worden door het Ensemble Capricornus in de gewenste elegante periodestijl en met veel zin voor details uitgevoerd.
De seculiere aria’s ‘Meine Seufzer, meine Klage’ wordt met fluwelige stem heel treffend gezongen door Miriam Feuersinger; in ‘Trocknet euch ihr heißen Zähren’ toont countertenor Franz Vitzthum dat hij over een van de mooiste stemmen onderzijn soortgenoten beschikt. In het duet ’Süße Freundschaft, edles Band’ klinkt hij heel vrouwelijk zodat beide stemmen wat lastig van elkaar zijn te onderscheiden.
De Sonata terza is een triosonate die bestaat uit een suite met zes delen welke wordt bekroond met een fraaie Chaconne. Het is wat moeilijk om de grote kwaliteiten van deze vertolkingen nader te omschrijven, maar de uitetende balans tussen de melodische strijkers en het verrijkende fundament waarvoor de continuogroep zorgt, spelen daarbij een grote rol.