CD Recensies

EYCK, VAN: FLUYTEN LUST-HOF, DER (GED.) LAZARAVITCH

Eyck, Van: Der fluyten lust-hof (ged.). François Lazaravitch. Alpha ALPHA 558 (72’56”). 2020
 
De blokfluit was veruit het geliefdste muziekinstrument voor amateurs van de late zestiende tot halverwege de achttiende eeuw. Het is daarom niet verrassend dat het instrument veel werd bespeeld in de Lage Landen waar huismuziek, meer dan elders in Europa in hoog aanzien stond. Aan de hoven werd het instrument minder specifiek gebruikt en in de kerk helemaal niet. Dus was er een grote markt van goed door amateurs uitvoerbare werken. 
De belangrijkste verzameling van dergelijke werken is Der fluyten lust-hof van de blinde jonkheer Jacob van Eyck (ca. 1590 - 1657) waaraan hij van 1644 tot 1649 werkte. Hij droeg het geheel op aan zijn neef Constantijn Huygens. Het geheel omvat zo’n honderdvijftig stukken, vooral bestaande uit variatiereeksen over populaire melodieën en psalmen.
De Franse blokfluitspeler maakte daaruit een keuze van 22 stukken, waaronder het bekende ‘Engels nachtegaaltje’, ‘Malle Sijmen’ en ‘Wat zalmen op den avond doen’ en hij gebruikt daarvoor instrumenten uit Van Eycks tijd, maar ook een cylindrische traverso en een zeventiende eeuwse musette.
Daarmee begeeft hij zich op het terrein waarop vooral Marion Verbruggen (Harmonia Mundi HMU 90.7072) en Lucie Horsch (Decca 483.472-2) hun sporen nalieten en uitblonken, maar hij overtuigt evenzeer.