CD Recensies

ERLEBACH: LIEDEREN

Erlebach: Liederen. ‘Dulde dich’, ’Schwaches Herz’, ‘Sonata  seconda, terza en quarta’, ‘Meine Seufzer’, ‘In meiner Liebespein’, ‘Meine Sinnen’, ‘Himmel, du weißt meine Plagen’. Victor Torres met Stylus Phantasticus. Alpha ALPHA 018 (74’35”). 2001
 
De Duitse componist Philipp Heinrich Erlebach (1657 - 1714) deelt het (nood)lot met heel wat can zijn tijdgenoten: een belangrijk deel van zijn muziek is verloren gegaan. In dit geval was het een brand die op het kasteel Schwarzburg in Rudolstadt in 1735 uitbrak. Ironisch genoeg was het juist de bewondering voor de voormalige kapelmeester die deze tragedie veroorzaakte. Na de dood van Erlebach kocht de bewoner alle werken van zijn weduwe en die werden daarna helaas het offer van die brand.
Er is wel beweerd dat deze Erlebach ‘de grootste componist uit de tijd vòòr Bach was, maar deze opname levert daar niet het bewijs van. Mooi en interessant is het onder de titel Zeichen im Himmel gepresenteerde programma wel, want Victor Torres geeft een beeldend en treffend die van de opgenomen lamento’s en sonates.
Het helpt ook om een vollediger beeld van de componist te krijgen en is een goede aanvulling op zijn wereldlijke Cantates (CPO 999.650-2), zijn Ouvertures en Sonates (Capriccio 67.074) en zijn geestelijke cantates (CPO 777.346-2).