CD Recensies

EKANAYAKA: PIANO PRISMS NR. 1-12

Ekanayaka: Piano prisma’s nr. 1-12. Grand Piano GP 785 (56’09”). 2020
 
In 2014 verscheen de eerste cd Reinventions: Pianorapsodieën (Grand Piano GP 693) van de uit Sri Lanka afkomstige componiste en pianiste Tanya Ekanayaka die in haar muziek en in de uitvoering daarvan heel autobiografische elementen verwerkt. Thans werkt ze in Engeland na daar te hebben gestudeerd.
De op deze nieuwe cd vastgelegde, deels heel recente werken zijn geschreven op basis van de twaalf primaire noten en met titels als ‘juli 2016/7’, ‘Armenia to a Pearl’, ‘Emerald Lapwing karpet’, ‘Intuïtion auld lang syne & an Asian sacred’, ‘with Paaru Kavi’, ‘Renewal & Goyam Kapuma’, ‘Arrow-and’, ‘Zuni sea’, ‘Komitas unto childhood’, ‘Of Vannam & Zhuang Tai Qiu Si’, ‘Kitty & Bambaru’ en ‘Hana hare’.
Titels waarbij onze fantasie, misschien op een paar na, te kort komt om de achtergrond daarvan te doorgronden.
Eenvoudiger is het om zich over te geven aan de grote inventiviteit van Ekanayaka die elementen van de Sri Lankaanse muziek combineert met die van andere landen en culturen en met invloeden van pop, rock en filmmuziek en daar steeds een autobiografische draai aan geeft en zo een nieuw, hybride genre schept dat zijn wortels heeft in de gevestigde muziek, inderdaad bezien door het tot creativiteit leidende prisma van de oude Westerse muziek. Fascinerend is het zeker en dat Tanya Ekanayaka prachtig piano speelt, blijkt gedurig.
Intussen is er van haar ook de cd The planets and humanity (Grand Piano GP 879).