CD Recensies

ERBEN: SACRED CONCERTOS FROM DANZIG

Erben: Sacred concertos from Danzig. ‘Dixit Dominus’, ‘Ach, daß ich doch in meinem Augen hätte’, ‘Passacaglia, corante en sarabande’, ‘Erbarm dich mein, o Herre Gott’, ‘Laudate Dominum’, ‘Sonate voor 2 violen ‘Sopra ut re mi fa sol la’, ‘Ich freue mich im Herrn’, ‘Peccavi super numerum arenae maris’, ‘Toccata nr. 4 in a’, ‘Magnificat’. Abendmusiken Basel en Jörg-Andreas Bötticher (kl). Coviello Classics COV 92103 (70’17”). 2020
 
Het Poolse Danzig behoorde in de zeventiende eeuw tot de rijkste steden van het Pools-Litouwse gemenebest en kende een uitbundig en heel divers muziekleven. Het repertoire dat daar ontstond is ons slechts gebrekkig overgeleverd en van de daar destijds actieve componisten weten we vooral dat ze in vergetelheid zijn geraakt. Tot hen behoorde Balthasar Erben (1626 - 1686) die gedurende achtentwintig jaar kapelmeester van de St. Maria kerk was en daarmee de verantwoording had voor het muziekleven in de stad.
We weten verder droevig  weinig over Erben, behalve dat tijdens een reis door West Europa Duitsland, Nederland, Engeland, Frankrijk en Italië bezocht. Tijdens die reis ontmoette hij in Regensburg Froberger. 
In zijn kerk werden kleinschalige vocale en instrumentele Abendmusiken georganiseerd waarvoor van Erben werd verwacht dat hij daarvoor geschikt materiaal leverde.
Op deze cd geven huidige collega’s uit Bazel daarvan een goed voorbeeld, Ze laten heel mooi horen hoe Erben het idioom uit zijn tijd in zijn eigen composities assimileerde en tot bloei bracht in werken die heel gaaf van stijl en vorm zijn.