CD Recensies

ELIASSON: WERKEN VOOR STRIJKORKEST

Eliasson: Desert point; Ostácoli; Sinfonia per archi. Arcos kamerorkest o.l.v. John-Edward Kelly. NEOS 10813 (66’18”). 2008 

Scandinavië heeft de afgelopen decennia een reeks componisten van internationaal formaat geleverd. De in 1947 geboren Zweed Anders Eliasson behoort ook tot die naammakende groep. BIS ontfermde zich op cd al eerder over enige van zijn werken. Nu volgt NEOS, een betrekkelijk nieuw label dat zich toelegt op het propageren van eigentijdse muziek, daarbij gebruikmakend van radiomateriaal, of zoals in dit geval gesponsord door twee stichtingen. Andere mogelijkheden zijn er tegenwoordig haast niet voor eigentijdse componisten.

 

Eliasson ontpopt zich volgens zijn biografische gegevens als een dwangmatig componist die tot geen enkele duidelijke stroming behoort, maar bijvoorbeeld niet terugdeinst voor het gebruik van oude kerktoonsoorten. Zijn ietwat klaaglijk klinkende driedelige Sinfonia per archi uit 2001 is het toegankelijkst, Desert point uit 1981 het heftigst; Ostácoli (1987) neemt daartussen een middenpositie in. Het Arcos kamerorkest is in wezen een strijkorkest op basis van 1 contrabas. Het zorgt voor gave, toegewijde vertolkingen en op de  opname valt niets aan te merken.