CD Recensies

FRANÇAIX: ROI NU, LE; LES DEMOISELLES DE LA NUIT

Françaix: Roi nu, Le; Les demoiselles de la nuit. Ulster orkest o.l.v. Thierry Fischer. Hyperion CDA 67489 (62’49”). 2004

 

In totaal schreef Jean Françaix negen balletmuzieken waarvan Thierry Fischer eerder al Les malheurs de Sophie opnam (Hyperion CDA 67384).

Maar hier gaat het om Le roi nu voor Serge Lifar op het gegeven van Andersens sprookje De nieuwe kleren van de keizer met een uitbreiding voor een koningin en haar minnaar en om Les demoiselles de la nuit uit 1948 op een nachtelijke katten op een scenario van Jean Anouilh met delen als de uitgebreide entrée van Agathe en de nachtelijke dans op de daken.

Geestige, lichtvoetige muziek in beide gevallen met tere romantische zowel als spirituele als humoristische momenten. De componist hield van bondige duidelijkheid zonder verdere fratsen.

Thierry Fischer zorgt voor zeker qua wisselende ritmiek zorgvuldig uitgewerkte vertolkingen zonder verder grotere pretenties die ook wel van de juiste verbeelding blijk geven. Mooi is het profilerende aandeel van de houtblazers.