CD Recensies

FRANÇAIX: GAI PARIS, LE

Françaix: Le gai Paris. Le gay Paris; Klarinetconcert; Divertimento voor fluit en piano; Sonatine voor trompet en piano ‘Prélude, sarabande et gigue’; Variaties voor klarinet en piano in a; Danses exotiques voor saxofoon en piano nr. 1-5; Divertimento voor fagot en strijkers. Eric Aubier (tr) met het Parijs’ Blaasoctet o.l.v. Philippe Cuper, Philippe Cuper (kl) met het Orchestre de Bretagne o.l.v. Jean Françaix, Vincent Lucas (fl) en Laurent Wagschal (p), Eric Aubier (tr) en Pascal Gallet (p), Jean-Louis Sajot (kl) en Jean Françaix (p), Nicolas Prost (sax) en Laurent Wagschal (p), Lola Descours (fag) met het Octuor de France. Indésens INDE 045 (74’11”). 1992, 1996, 2013

 

In het kruidenrek van Jean Françaix treffen we allerlei lekkere, onverwachte producten aan die de concertante- en de kamermuziek in heel diverse werken voor soms minder voor de hand liggende combinaties op smaak brengen. Esprit en humor zijn de bekendste bestanddelen en de klassiek-moderne muziek profiteerde daarvan.

Verder worden de talloze werken van deze in 1997 gestorven componist gekenmerkt door een zeer economisch gebruik van de middelen, door speelsheid en soms ook door subtiele ironie. Het vermijden van valse ambities maakt dat dit alles hoog niveau heeft als typische speelmuziek die wel vertolkingen vereist die op hoog niveau staan.

Zo’n stel typisch Franse, maar zeer goede interpretaties is op deze cd te vinden. Het materiaal werd op verschillende tijdstippen vastgelegd en verscheen deels al elders en interessant is vooral dat we in een paar bijdragen de componist zelf als pianist horen.