CD Recensies

FRANCK: VIOOLSONATE, DEGO

Franck: Vioolsonate in A; Ravel: Vioolsonate; Tzigane. Francesca Dego en Francesca Leonardi. Wide classique WCL 125 (57’36”). 2010

 

Surfend over internet, op zoek naar nieuw cd materiaal van om welke redenen dan ook interessante musici, in dit geval van de beide Italiaansen die zulke voortreffelijke DG opnamen makten van een stel vioolsonates van Beethoven, ontdekte ik dat ik de van lef getuigende opname door Francesca Dego niet zoals verondersteld haar debuut op de glimmende schijf is, maar dat ze al daarvoor deze opname op een hier totaal onbekend label had gemaakt.

Dit werkelijke debuut klinkt ook bepaald veelbelovend. Het tweetal begrijpt de sonate van Franck volkomen en weet de de stemming van ieder deel goed te vatten. Dat er nog indringender uitvoeringen zijn, zoals van Chung en Lupu (Decca 421.154-2), doet weinig afbreuk aan het plezier dat van de beide Francesca’s valt te beleven. Ook van Ravels sonate leveren ze een boeiende vertolking af, mooi doortekend in het detail. Bij de Tzigane tonen ze ruim voldoende lef om er een vuuwerkshow van te maken.

Van de combinatie vioolsonates van Franck en Ravel bestaan natuurlijk meer opnamen, zoals van Shlomo Mintz en Yefim Bronfman (DG 415.683-2) en Jennifer Pike en Martin Roscoe (Chandos CHAN 10667), maar deze Italiaanse uitgave doet daar nauwelijks voor onder.

Wat is er trouwens geworden van de Poolse Kaja Danczowska die in 1980 met Krystian Zimerman voor een der mooiste Franckopnamen ooit zorgde, maar die daarna buiten Polen helaas nauwelijks meer naar voren trad?