CD Recensies

FARINA: ANDER THEIL NEUER PADUANEN E.A.

Farina: Ander Theil neuer Paduanen, Gagliarden, Couranten, Branles, Balletten, Mascheraten en französischen Arien (Boek III Consort muziek, ged.). Academia del ricercare o.l.v. Pietro Busca. CPO 555.034-2 (72’00”). 2015  

 

De Italiaanse componist en violist Carlo Farina (ca.1600-1639) werkte als violist in Dresden en later in Dantzig. Hij trok als virtuoos zeer de aandacht. In zijn ongeveer 17 minuten durende Capriccio stravagante á 4 voor viool, 2 altviolen, basviool en klavecimbel paste hij nieuwe onomatopoëtische- en andere effecten als staccato, pizzicato en col legno toe. Het Purcell kwartet maakte daarvan een opname (Chandos CHAN 0651), net als Fabio Biondi (Opus 111 OPS 30186).Begrijpelijk genoeg wordt Farina daarom ook wel beschouwd als grondlegger van de programmamuziek.

Geen wonder ook dat Duitse componisten als Johanns Schop, Johann Jakob Walther en Heinrich Ignaz Biber dankbaar het voorbeeld van Farina volgden.

Hier gaat het om werken die in 1627 in Dresden werden gepubliceerd en die door het gespecialiseerde ensemble van Pietro Busca in al hun verscheidenheid met veel stijlbesef op aantrekkelijk levendige wijze worden vertolkt.