CD Recensies

FUX: CONCENTUS MUSICO-INSTRUMENTALIS

Fux: Concentus musico-instrumentalis op. 1. Sinfonia in Bes K. 353, R. 2; Ouvertures in F K. 354, R. 3,in g K. 355, R. 4, in C K. 356 R. 5, in d K.357, R. 6; Partita E. 64, R. 7; Serenade in C K. 352, R. 1. Neue Hofkapelle Graz o.l.v. Lucia Froihofer en Michael Hell. CPO 777.980-2 (2 cd’s, 2u., 01’34”). 2015

 

De populariteit van zijn eveneens in 1741 overleden tijdgenoot Vivaldi heeft Johann Joseph Fuchs nooit bereikt. Hij was weliswaar een vruchtbaar componist met tachtig missen, veertien oratoria en twintig opera’s plus de nodige orkest- en kamermuziekwerken op zijn naam, maar toch vooral bekend als contrapunt theoreticus.

De Fuchs discografie vertoont nog vele leemten en deze eerste volledige opname van zijn uit meerdelige sinfonia’s, ouvertures, partita en serenade uit Concentus musico-instrumentalis  uit 1701 is daarom heel welkom.

De Sinfonia’s en Ouvertures zijn voor een ensemble van deels twee hobo’s, maar altijd een strijkorkest met eerste en tweede violen, altviolen en basso continuo (met fagot). De Partita is voor fluit, hobo en b.c. enn in de Serenade krijgen de twee hobo’s gezelschap van twee trompetten.

Er waren eerdere, gedeeltelijke opnamen van Armonico tributo Austria o.l.v. Lorenz Duftschmid (Arcana), en Nikolaus Harnoncourt (Teldec) uit 1970. Maar op cd zijn deze niet heruitgegeven.

De volledige titel van dit aan keizer Leopold I opgedragen opus 1 luidt Concentus musico-instrumentalis in septem partitas, ut vulgo dicimus, divisus, Er schijnt maar één gedrukt exemplaar van het werkt te bestaan en daaraan ontbreken de altviool partijen gedeeltelijk. 

Aardig is te horen hoe elementen uit de Italiaanse en Franse stijl hier tegenover elkaar worden geplaatst of juist samengaan.

Dit betekende enig reconstructiewerk voor Lucia Froihofer en Michael Hell die de leiding over het ensemble uit Graz hebben.

De muziek klinkt best heel origineel en wordt hier met veel stijlbesef en alles wat bij de authentieke uitvoeringspraktijk hoort ten gehore gebracht. Er ontpopt zich een feest voor de oren.