CD Recensies

FROBERGER: KLAVECIMBELSUITES NR. 1-23 E.A.

Froberger: Klavecimbelsuites nr. 1-23; Affligé et Tombeau sur la mort de de monsieur Blanchrocher; Lamentation faite sur le très douloureise mort de se majesté impériale, Ferdinand le troisième. Glen Wilson. Naxos 8.573493/4 (2 cd’s, 2u. 06’13”). 2015

 

Uit deze cd blijkt dat over Froberger (1616-1667) nog veel te ontdekken valt. Vroeger waren het klavecinisten als Blandine Verlet (Astrée E 8716), Colin Tilney (EMI 826.504-2 en  Music & Arts CD 1280) en Gustav Leonhardt (RCA RD 77923) die zich aan de beroemdste virtuoos op toetsinstrumenten wijdden.

Glen Wilson pakte het met knappe eigen edities grondiger aan in zijn opname van de verrassend elegante, kleurige en vrij complex expressieve dansmuziek in Franse stijl waaraan de luit niet vreemd was.

Belangrijk en interessant is zijn toelichting op deze muziek, waarin hij ook problemen van de blijkbaar niet geringe problemen van de uitvoeringstechniek van deze suites aansnijdt. Ook de programmatische werken daaronder met namen als ‘Kloeckhoff’, ‘Ihre/Bauyn’ worden toelicht. Daaronder is er eentje over een reisgezel die bijna in de Rijn verdronk. 

Hier spelen de toewijding en de gevoeligheid van de vertolker, de instrumentkeuze en de gebruikte uitgave ook een belangrijke rol. Op al deze punten, evenals op de geluidskwaliteit, scoort deze uitgave hoog.

Zo werd dit een mooie aanvulling op de dertien suites uit het Straatsburgs manuscript, dat Ludger Résny (CPO CPO 999.750-2) aan het licht bracht.