CD Recensies

FRANCK: VIOOLSONATE, STEINBACHER

Franck: Vioolsonate in A; Strauss, R.: Vioolsonate in Es op. 18. Arabella Steinbacher en Robert Kulek. Pentatone PTC 5186-470 (57’38’). 2013

 

Twee sterk contrasterende vioolsonates die zelden op één cd zijn verschenen. De enige directe confrontatie is met Augustin Dumay en Louis Lortie (Onyx 4096) en die pakt licht in het voordeel van Steinbacher uit.

Dat komt onder meer doordat ze de sonate van Franck met zijn kiemcel gedachte niet eenvoudig beschouwt als een doorgecomponeerd werk, maar verschil maakt tussen de afzonderlijke delen. Ze is poëtisch-flexibel en bewerkt fraaie momenten, vooral in het eerste en derde deel. De finale heeft iets uitgelatens, maar gelukkig zonder enige snoeverij. Robert Kulek begeleidt heel harmonisch in dezelfde geest. Zo ontstond eenn interpretatie vol vuur en passie en met veel zorg voor detail.

In de romantische sonate van Strauss komt Steinbachers lyrische talent volkomen aan haar trekken in een treffend rapsodische verklanking die het werk geheel recht doet. Het werk vergt passie om indruk te maken die krijgt het hier. Ook de romantische inslag van het tweede deel komt goed uit de verf. Steeds maakt de tempokeuze een juiste indruk.

Het gaat hier om twee uitstekend gelukte vertolkingen die maakten om ook andere met dierbare herinneringen nog eens tevoorschijn te halen. Wat Franck betreft Kaja Danczowska en Krystian Zimerman (DG 477.5903) en wat Strauss betreft de oude, geweldige Heifetz opnamen uit 1934 met Arpad Sándor (RCA 09026-61733-2) en uit 1972 met Brooks Smith (RCA 09026-61777-2). Plus de recente van Vilde Frang (EMI 947.639-2).