CD Recensies

FRANÇAIX: KLARINETCONCERT E.A.

Françaix: Klarinetconcert; Tema con variazioni; Trio voor klarinet, piano en altviool. Dmitry Ashkenazy (kl), Ada Meinich (va), Bernd Glemser (p) en het Cincinnati philharmonia orkest o.l.v. Christoph-Mathias Müller. Paladino PMR 0074 (55’58”). 1995/2016

 

Komend uit de school van Nadia Boulanger zou men Jean Françaix (1912-1997) met enige reden de meest Franse componist van zijn generatie kunnen noemen, net zoals Ibert dat mogelijk van de zijne was. Zijn oeuvre is heel veelzijdig en uitgebreid en zijn lichtvoetige stijl en schrijfwijze bezitten een grote spontaniteit zonder dat de componist in clichés vervalt.

Daarvan biedt deze opname drie voorbeelden met de speelse klarinet in de hoofdrol. Dmitry Ashkenazy zegt daar zelf over: “Sinds ik hem toen ik jong was zelf heb zien en horen optreden in Luzern ben ik een fan van Françaix. Toen speelde Hans-Rudolf Stalder Tema con variazioni in de versie met strijkorkest. Ik bewonderde de esprit, de subtiele harmoniek, de humor, maar ook de introspectie”.

Zijn opname van het klarinetconcert (1967) verscheen al in 1996 op PAN 510.082, maar het is goed deze hier terug te zien, want het is naast die van Philippe Cuper en de componist uit 1996 (Indésens INDE 045) en Eduard Brunner (Koch 3.1778-2) een der mooiste.

Tema con variazioni is bondiger en kleinschaliger met alleen pianobegeleiding en het late trio (1990) is een ander plezierig, fijn brokje kamermuziek. Dit alles ook met de juiste intentie en virtuositeit gespeeld.