CD Recensies

FRANCK: VIOOLSONATE, DANCZOWSKA

Franck: Vioolsonate in A M. 8; Szymanowski: Mythes op. 30 nr. 1-3; ‘Roxana’s lied’ uit Koning Roger op. 46 (bew); ‘Kurpisch lied’ (Hinnikend paard) uit Liederen op. 58. Kaja Danczowska en Krystian Zimerman, DG 431.469-2 (58’15”). 1980 

 

In een nostalgieke stemming werd deze oudere cd uit het rek gehaald omdat daar een persoonlijke herinnering mee is verbonden. Eind jaren zeventig v.e. kreeg ik een telefoontje van de hoofdredacteur van Radio 4, Edu Verhulst die met een Poolse was getrouwd en die Krystian Zimerman te logeren had, met de vraag of deze bij mij mocht komen luisteren naar opnamen van Hans Henkemans, een pianist die hij om zijn Mozart- en Debussyvertolkingen zeer bewonderde.

Natuurlijk was ik verguld met dat bezoek waar een jarenlange vriendschap uit voortkwam. Alles wat ik van Henkemans had werd op cassettebandjes gekopieerd. Tot mijn niet geringe verrassing kreeg ik een paar maanden later een cassettebandje van Krystian met daarop deze Vioolsonate van Franck. Met de vraag of ik daar eens goed naar wilde luisteren en er commentaar op leveren voordat hij besloot akkoord te gaan met de uitgave. 

Volmondig heb ik daarop gereageerd met “Ja! Dat moet je onmiddellijk doen, want het is een van de beste cd opnamen die ik ken!”. Na al die jaren is het nog altijd een van de fijnste opnamen van het werk. In de Vergelijkende Discografie van juli 2014 wordt hij geëerd naast versies van Perlman/Ashkenazy Dumay/Pires en enige anderen. Daarna zijn daar nog best interessante en heel goede opnamen bijgekomen, bijvoorbeeld van Rachel Kolly d’Alba en Christian Chamorel (Apartée AP 102), Renaud Capuçon en Khatia Buniatishvili (Erato 462501-8), Lisa Jacobs en Ksenia Kouzmenko (Challenge CC 72624),  James Ehnes en Andrew Armstrong (Onyx ONYX 4141), Virginie en Bruno Robillard (Hortus 128), Sophie Rosa en Benjamin Powell (Champs Hill CHRCD 123), Kirill Troussov en Alexandre Troussova (MDG 903-1984-6), Augustin Hadelich en Joyce Yang (Avie AV 2347), Gérard Poulet en Jean-Claude Vanden Eynden (Le palais des dégustateurs PDD 002) en Roman Lasocki en Urszula Bozek-Musialska (DUX 1225). 

Maar die drukken ons voornamelijk met de neus op het feit hoe oververzadigd de markt is en wat voor onbegonnen opgave het is Vergelijkende Discografieën regelmatig te actualiseren.