CD Recensies

FALLA: PIANOWERKEN, PERIANES

Falla: Piezas españolas nr. 1-4; Fantasia bætica; Homenaje Tombeau de Claude Debussy; Homenaje Le tombeau de Paul Dukas; Noches en los jardines de España; Canción; Nocturno; Mazurka; Serenata andaluz. Javier Perianes met het BBC symfonie orkest o.l.v. Josep Pons. Harmonia Mundi HMC 90.2099 (79’37”). 2010

 

Vergeleken met zijn Spaanse collega’s Albéniz en Granados schreef Falla maar een handvol pianowerken: Nocturno (1898), Mazurka (1899), Canción (1900), Serenata andaluza (1900), Allegro de concierto (1903), Cuatro piezas españolas (1909), Fantasia bætica (voor Arthur Rubinstein, 1919), Homenaje a Debussy (1920), Homenaje a Dukas (1935) Sonata a Córdoba en Serenata.

Dit hoewel hij zelf een uitstekende pianist moet zijn geweest. Waarschijnlijk is het feit dat hij liever componeerde dan als rondreizende virtuoos met eigen werken op te treden de reden van die beperkte productie. 

Maar kwaliteit hebben de meeste werken zeker, vooral de heel kenmerkende cuatro piezas españolas, de bevlogen Fantasia bætica, de nogal afstandelijke Homenaje a Dukas en de oorspronkelijk voor gitaar geschreven Homenaje a Debussy.

Jammer dat op deze propvolle cd geen ruimte meer was voor de ontbrekende stukken. Aan de ene kant had ik daar het quasi pianoconcert Noches en los jardines de España graag voor opgeofferd omdat we daarvan al zulke prachtige opnamen van Alicia de Larrocha (Decca 410.289-2), Martha Argerich (Warner 0927-46720-2) en Daniel Barenboim (Teldec 0630-17145-2) ter beschikking hebben.

Maar toegegeven: ook Perianes weet knap de juiste sfeer, kleur en geur van het werk te treffen. Bijzonder is dat hij eerste de manuscripten van deze composities in het Archivo Manuel de Falla in Granada bestudeerde en zich daarop baseerde. Het blijkt namelijk dat in nogal wat latere uitgaven foutjes zijn geslopen.

Tot in de korte, mogelijk vooral als toegift gedachte stukken, laat Perianes met een zorgvuldige voordracht en het nodige élan horen hoe het moet.