CD Recensies

FELDMAN: VIOLA IN MY LIFE, THE

Feldman: The viola in my life I-IV. Marek Konstantynowicz (va) met het Noors omroeporkest en het Cikada ensemble. ECM 476.5777 (38’56”). 2007

 

In de periode 1970/1 schreef Morton Feldman zijn Vier stukken voor The viola in my life voor de Amerikaanse altiste Karen Phillips. Dit werk behoort tot de meest toegankelijke en dichterlijkste van deze componist. De muziek is melodieus, bevat aardige motieven en is niet al te dynamisch. Beide eerste stukken zijn in kamermuziekformaat met begeleiding door een groep van vijf of zes musici. Deel III is voor viool en piano en het langste deel IV voor volledig orkest.

Materiaal dat aan het begin is gebruikt, keert later in een andere context terug alsof het de bedoeling is verloren herinneringen opnieuw op te roepen. Steeds gebeurt dat onassertief, maar met de melodielijn van de alt scherp geëtst.

De uitvoering door de Poolse altviolist Marek Konstantynowicz en zijn collega’s van het Cikada ensemble - fluit, klarinet, viool, piano, celesta - c.q. de musici van het Noorse omroeporkest weten de verdroomde, nostalgische sfeer van deze vier stukken heel raak te typeren.

Maar waarom werd niets extra toegevoegd? Minder dan veertig minuten speelduur is nogal magertjes. Maar wie een mooie inleiding tot het werk van Feldman wenst, is goed af met deze uitgave. Het schijnt dat de opname van Karen Phillips en Feldman samen met False relationships and the extended ending die ooit op een lp van Composers Recordings verscheen op cd in 2005 is herverschenen op New World Records 80657. Mogelijk is die versie authentieker en beter, in elk geval iets minder gewild dan bij Konstantinowicz.