CD Recensies

FELDMAN: BECKETT MATERIAL

Feldman: Beckett material. Orchestra; Elemental procedures; Routine investigations. Claudia Barainsky (s) met het WDR Omroeporkest Keulen en -koor o.l.v. Peter Rundel. Wergo WER 7325-2 (43’36”).

 

De raadselachtige titel van deze uitgave zal hooguit voor kenners van Feldmans werken duidelijk zijn. Die horen namelijk zijn opera Neither nor (Kwamé Ryan, Col Legbo WWE 20081 en Zoltán Peskó, Hat Art 102) en het ensemblestuk For Samuel Beckett (Cambreling, Kairos KAI 1201-2) te kennen en weten hoe de componist trachtte om zijn muzikale uitingen iets van Becketts esthetiek mee te geven.

Intussen bevat deze cd wel drie zelden gehoorde werken van de componist die binnen een paar maanden in 1976 ontstonden.

Orchestra is zoals de titel aangeeft voor volledig orkest, Elemental procedures is voor sopraan, gemengd koor en orkest en Routine investigations is voor 6 instrumentalisten. De texturen, de harmonische verankering en de melodiebogen verkeren in steeds wisselende herschikkingen.

Het is goed dat Rundel en zijn Keulse orkest zich met zorg op deze materie richten, maar veel verder dan een zorgvuldige weergave van de noten komen ze niet in hun klinisch aandoende verklankingen. Waardering gaat vooral uit naar zangeres Claudia Barainsky in Elemental procedures en naar het sextet in Routine investigations.