Feuchtwanger: Studies in Oosters idioom; Brahms: Paganini variaties op. 35. Lennart Felix. MDG MDG 904-2047-6 (60’30”). 2017
Om meer te weten van de Duitse componist Peter Feuchtwanger (1939-2016) was het goed om behalve in het cd boekje even op Wikipedia te kijken. Het blijkt te gaan om een autodidactische pianist die tijdens W.O. II met zijn ouders in Haifa woonde en die later toch nog les had van Edwin Fischer en Walter Gieseking, terwijl hij zijdelings ook steun had van Clara Haskil. Omgekeerd had Martha Argerich hem blijkbaar als mentor.
Op basis van eigen ervaringen en als Zen aanhanger ontwikkelde hij een lesmethode om aanstaande pianisten zo moeiteloos mogelijk techniek bij te brengen. Dat daarbij filosofieën uit India en de Arabische wereld ook van invloed zijn, blijkt meten uit de titels van de hier opgenomen Studies in Oosters idioom:
Dhun (raga Tilang), Tariqa 1 (Iraans), Tariqa 2 (Arabisch), gevolgd door Variaties over een Oosterse volksmelodie (boek 1 en 2). Aan oorspronkelijkheid ontbreekt het niet in deze verfrissende stukken en met vaardige handen leidt Lennart Felix daar moloi doorheen. Onderweg komen we het nodige exotisme tegen.
Een heel ander, virtuozer uitdaging wacht hem in Brahms’ Paganinivariaties, waarmee hij de luisteraar weer terugbrengt in het vertrouwde Europa. Ze worden gelukkig niet gespeeld als een stel virtuoze études, maar krijgen een heel muzikale verklanking die sympathiek aandoet. Aardig zijn vergelijkingen met anders geaarde realisaties van Yuja Wang (DG 477.8795) en Garrick Ohlsson (Hyperion CDA 67777, 2 cd’s).