CD Recensies

FRANCK: PIANOTRIO'S NR. 1 EN 2 E.A.

Franck: Pianotrio’s nr. 1 in fis op. 1/1 M 1 en 2 in in Bes op. 1/2, M. 2; Fantasie nr. 1 op. 12 ‘Gulistan’; Andantino quietoso in Es op. 6, M. 5. Mihail Sarbu (p), Mariana Sirbu (v), Mihal Dancila (v). Dynamic DM 8030 (77’08”). 1982

 

Net als bij Beethoven was het Pianotrio de eerste vorm waarin Franck zich in zijn opus 1 uitte. Verschil is alleen dat Beethoven er gelijk drie schreef en Franck slechts twee. Franck kopieerde Beethovens cyclische vorm, maar erg origineel zijn deze trio’s niet. Het gaat eerder om aangename salonmuziek Behalve iets van een Beethoven invloed, is ook wat van Mendelssohn herkenbaar, zeker in het mineur werk. Maar wonderen mogen ook niet worden verwacht van een zeventienjarige die primair nog pianist was.

Enige vreugde wordt in deze onderneming gebracht door het mooie spel van dit stel heel goede musici. Pianist Mihail Sarbu  vult de trio’s aan met een van de Fantasieën op een thema uit Gulistan van Dalayrac uit 1844 en als toegift voert hij met Mariana Sirbu nog het onbekende Andantino quietoso (1843) uit.

Fijn muziekvoer voor wie de Franck discografie wil aanvullen met onbekend moois.

Wie de vier Fantasieën samen wil hebben, kan terecht bij Francesco Bertoldi (Dynamic CDS 95).