CD Recensies

FRANCK: STRIJKKWARTET; PIANOKWINTET

Franck: Strijkkwartet in D M. 9; Pianokwintet in f M. 7. Paavali Jummpanen met het Danel kwartet. CPO 555.088-2 (76’30”). 2013

 

Met tien jaar verschil schreef Franck zijn Pianokwintet (1879) en Strijkkwartet (1889). Samen vormen zij diens meest substantiële stukken op Frans kamermuziekgebied voordat Fauré, Debussy en Ravel zich daar meldden en ze vullen ze precies een vrijwel tachtig minuten durende cd.

Dat het kwintet altijd populairder is geweest dan het kwartet verbaast eigenlijk en is zeker onverdiend, vooral wanneer het zo mooi en duidelijk wordt uitgevoerd als hier. Het vierdelige kwartet heeft een wat ingewikkelde constructie met thematische verbindingen en cyclische connecties, terwijl het driedelige kwintet overzichtelijker is.

Paavali Jumppanen en het Danel kwartet met Marc Danel en Gilles Millet (v), Vlad Bogdanas (va) en Yovan Markovitch (vc)vinden precies de verlangde aanpak voor beide werken die in een identieke koppeling ook voorhanden is van Cristina Ortiz en het Fine Arts kwartet op Naxos 8.572009 uit 2008. Maar die pakten de muziek haat te agressief aan, Het Danel kwartet zorgt ook voor de nodige licht en schaduwwerking, nuanceert wat beter en geeft een duidelijker inzicht in de structuur van beide composities.

Het is ook goed beide werken zo idiomatisch vertolkt samen te treffen. Van het kwartet bestaat ook een goede uitgave van het Dante kwartet, gekoppeld aan het kwartet op. 121 van Fauré (Hyperion CDA 67664) en van het kwintet is er ook een goed alternatief van Levinas met het Ludwig kwartet (Naxos 8.5553645), gecombineerd met het strijkkwartet van Chausson.