CD Recensies

FRANCOEUR: SYMPHONIES POUR LE FESTIN ROYAL

Francoeur: Symphonies pour le festin royal du comte d’Artois, Suites in g, D en F. La simphonie de Marais o.l.v. Hugo Reyne. Erato 2435-616765-2 (63’25”). 1998

 

In november 1773 vonden in Versailles de voorbereidingen plaats voor het huwelijk van de graaf van Artois (de toekomstige koning Karel X) met Marie Thérèse van Savoie. Als Surintendant de la musique du roy werd de oude Francoeur gevraagd die al lang opgehouden was met componeren, hiervoor muziek te schrijven die tijdens het banket kon worden gespeeld. Een musique de table dus in de geest van Telemanns bekendere werk. Sommige bijdragen daaraan zijn van andere componisten, zoals Berton, Brassac en Mondonville.

Dergelijke werken bestonden uit een vaak door een ouverture voorafgegane reeks dansen (denk aan de orkestsuites van Bach).

Hugo Reyne koos voor zijn programma op een menuet van François Rebel na louter muziek van Francoeur en hij toont zich hier een ideale pleitbezorger voor deze muziek die de pracht en praal van Versailles heel goed illustreert.