CD Recensies

FAGERLUND: DRIFTS; STONEWORKS; GITAARCONCERT

Fagerlund: Drifts; Stonework; Gitaarconcert Tristan. Ismo Eskelinen (git) met het Fins Omroeporkest o.l.v. Hannu Lintu. BIS SACD 2295 (50’00”). 2017

 

Drie recente werken van de nog jonge Fin Sebastian Fagerlund (1972) die meteen goed wordt bediend door de Scandinavische muziekindustrie. Twee voor orkest, Drifts (2017) en Stonework (2015) plus het vrij uitgebreide zesdelige gitaarconcert uit 2013. To die delen behoren onder andere een ‘intenso, ‘espressivo’, ‘ritmico’ en ‘brillante’.

Fagerlund blijkt telkens weer een duidelijk communicatieve componist te zijn, die makkelijk kloven tussen traditie en modernisme overbrugt en ‘luisteraarvriendelijke’ muziek schrijft. Hier gaat het om drie opdrachtwerken van de gitarist en het orkest.

De titel Drifts zou kunnen slaan op drijfijs. Met Stoneworks wil de componist eer bewijzen aan stenen overal op de wereld - van zwerfkeien, rotsen, door de mens gemaakte steenstructuren, wegwijzers, grafzerken tot navigatiehulpen.

De muziek is toegankelijker, eclectischer dan die van Saariaho en Aho, Zeker het facetrijke gitaarconcert zal niemand teleurstellen, te meer daar alle vertolkingen getuigen van veel toewijding en zeggingskracht en de fraaie  opnamekwaliteit de muziek duidelijk laat spreken.