CD Recensies

FARRENC: PIANOWERKEN, TZINLIKOVA

Farrenc: Variations brillantes over ‘nel veder la tua costanza; uit Anna Bolena van Donizetti op. 18; Air russe varié op. 17; Grandes variations sur un thème du comte Gallenberg op. 25; Variaties op het duet ‘C’est la fête de village’ uit Le colporteur d'Onslow op. 10. Biliana Tzinlikova. Paladino PMR 0088 (53’02”). 2017

 

De Franse Louise Farrenc-Dumont (1804-1875) was vooral bekend door haar publicatie Trésor des pianistes met een verzameling oude en nieuwe pianowerken en in minder mate door haar Traité des abbréviations. Dat ze als lerares aan het Parijs’ Conservatorium ook een nonet voor viool en blazers (Leleu c.s., Naïve V 5033), een Sextet en3 Pianotrio’s (Linos ensemble, CPO 777.256-2) en twee Pianokwintetten (Bottesini kwintet, Brilliant 94815) maakte. 

Farrenc studeerde bij Reicha, Hummel en Moscheles en daardoor volgde ze meer de Duitse dan de Franse traditie. Ze had ook niet het geluk om familie van een beroemde componist te zijn, zoals Clara Schumann of Fanny Mendelssohn.

In haar Variatiewerken gaat het Farrenc meer om kwaliteit dan om kwantiteit. Dit wil zeggen, dat ze het niet zozeer in het aantal variaties zocht als wel in een grotere thematische ontwikkeling.

Biliana Tzinlikova laat deze muziek sprankelen. Dat spreekt niet zozeer het verstand, maar wel het gevoel aan en daar gaat het om. 

Wie meer van Farrencs pianowerken wil horen: Konstanze Eikhorst maakte een opname van haar Études op. 26 (CPO 999.879-2) en Luba Timofeyeva nam haar Variations brillantes sur un thème d’Aristide Farrenc op. 2 op (Voice of lyrics VOL C 321).