Frid: Klarinetsonates nr. 1 op. 53, 2 op. 62/2 en 3 op. 75. John Finucane en Elisaveta Blumina. MDG MDG 903-2069-6 (57’16”). 2017
Wie behoorlijk op de hoogte is van de publicaties en de muziek waartoe het Dagboek van Anne Frank inspireerde, heeft mogelijk wel eens een opname gehoord van Het dagboek als het een uur durende opera-drama in vier taferelen Anne Frank op. 60 van de Russische componist Grigori Samuilovitch Frid (1915-2012) met sopraan Eva BenZvi (Chant du monde LDC 288045, Brilliant Classics 9296) uit 1991 of Sandra Schwarzhaupt (Profil Medien PH 04044) uit 2003.
Het leven van Frid (geen familie van de Nederlandse Hongaar Géza Frid) moet er tot begin jaren ‘tachtig eentje zijn geweest onder invloed van Sovjet repressie. Omdat zijn vader in 1927 was veroordeeld tot een verblijf in een strafkamp, bracht zijn familie daarin vijf jaar door, maar overleefde heelhuids.
Frid was behalve een begaafde componist ook muziekdocent en enthousiast verbreider va nn eigentijdse muziek. Hij componeerde drie symfonieën, talloze kamermuziekwerken waaronder deze drie Klarinetsonates en de Altvioolsonates op. 62 en op. 78 naast 6 Stukken voor altviool een piano, die werden opgenomen door Elena Artamonova en Christopher Guild (Toccata TOCC 0330).
De voor het eerst op cd verschijnende drie Klarinetsonates zijn in standaard vormen gegoten en hebben een enigszins overpeinzend karakter zonder wilde uitbarstingen. Heel evenwichtige, mooi geschakeerde muziek, voorzien van veel lyriek. Soms lijkt even sprake van een haast onontkoombare invloed van Shostakovitch, maar deze muziek is niet deel van die traditie of welke andere ook. Ze staat geheel op eigen voeten en boeit.
Dat is natuurlijk ook de grote verdienste van John Finucane en Elisaveta Blumina die zich hiervoor volledig inzetten.
In het boekje met toelichting staat een aardig interview met dochter Maria van de componist.