CD Recensies

FALIK: SINFONIETTA; VIOOLCONCERT; ELEGISCHE MUZIEK; TIJL UILENSPIEGEL

Falik: Sinfonietta voor strijkorkest; Vioolconcert; Elegische muziek ‘Ter nagedachtenis van Stravinsky’; Concert voor orkest Tijl Uilenspiegel. Resp. St. Petersburg Camerata o.l.v. Saulius Sondeckis, Viktor Lieberman met het Leningrads kamerorkest o.l.v. Edward Serov en het Leningrad filharmonisch orkest o.l.v. Gennady Rozhdestvensky. Northern Flowers NF/PMA 99119 (71’29”). 1977/91

 

De in Odessa geboren, in St. Petersburg actieve Russische componist Yuri Alexandrovich Falik (1936-2009) is vooral interessant omdat hij met veel verbeelding graag wat met zijn muziek experimenteerde. Enige bekendheid verwierf hij met de choreografische tragedie Oresteia naar Aeschylus, de Lichte symfonie de Symfonie nr. 2 Kaddish (natuurlijk heel anders, maar daarom interessant naast Bernstein Symfonie nr. 3 Kaddish uit 1963), een achttal strijkkwartetten en een Mis.

De Sinfonietta is een werk uit 1984 en heeft twee delen, ‘Fanfares’ en ‘Requiem’. Het vijfdelige Vioolconcert met een ‘Voorspel’, ‘Largo’, ‘Tussenspel’, ‘Toccata en ‘Naspel’ is uit 1975 en Tijl Uilenspiegel heeft als Concert voor orkest nr. 1 vier delen: ’Tijl’, ‘Geen grappen met de inquisitie’, ‘Nele’ en ‘Nacht van de brandstapel’.

Het bijzondere aan deze werken zijn de ongewone bezettingen, de markante klankkleuren en de spirituele invallen. Dit viertal op deze cd heel goed uitgevoerde composities geeft daar een goede, heel diverse indruk van.

Meer van Falik valt te beluisteren met het Celloconcert Concerto della passione en het Concert voor orkest nr. 2 met Natalia Gutman en Alexander Dmitriev (Northern Flowers NF/PMA 9924), de Strijkkwartetten nr. 3-6 van het Tanejev kwartet (Northern Flowers NF/PMA 99124), koorwerken met de titel Sacred love door Klava (Ondine ODE 1226-2).