CD Recensies

FERNEYHOUGH: MISSA BREVIS; LA TERRE EST UN HOMME E.A.

Ferneyhough: Liber scintllarum; Plötzlichkeit; Missa Brevis; La terre est un homme. Resp. Ensemble Recherche; Olivia Robinson (s), Jenny er Adams-Barbaro (s), Cherith Mlburn Fryer (a) met het BBC Symfonie orkest o.l.v. Martyn Brabbins en Exaudi o.l,v. James Weeks. NMC D 231 (68’05”). 2006/12 

 

Brian Ferneyhough staat niet bekend als koorcomponist, maar iedereen die wel eens zijn opera Shadowtime met Jurjen Hempel (NMC D 123, 2 cd’s) over het leven van de filosoof Walter Benjamin heeft gehoord, weet dat hij vaardig met een groep zangers kan omgaan.

Ook en vooral luit de in 1969 ontstane Missa brevis blijkt dit duidelijk. Dat er nu een opname van is gemaakt, is nuttig want deze korte mis behoort tot zijn belangrijkste vroege werken. Het werd geschreven nadat hij uit Engeland, waar hij bij Lennox Berkeley had gestudeerd, naar Amsterdam vertrok waar hij een veel moderner ingestelde cultuur aantrof.

Het is een krachtig gewrocht, uiterst geconcentreerd werk dat de agenda bepaalde voor een buitengewone serie latere composities waarvan er hier enige door verschillende ensembles en musici worden uitgevoerd. Dat blijkt heel competent te gebeuren.