CD Recensies

FINNISSY: KOORWERKEN

Finnissy: Gesualdo: libro sesto 1-7; Cipriano; Tom Fool’s wooing; Kelir. Exaudi vocaal ensemble o.l.v. James Weeks. Winter & Winter 910.246-2 (69'10"). 2017 

 

Het Engelse Exaudi ensemble ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de zesde zondag na Pasen en maakte in 2014 al een prachtopname met koorwerken van Rihm en Nono (Aeon AECD 1441).

De in 1946 geboren Britse componist Michael Finnissy manifesteert zich in een veelheid van genres, maar wie even op Wikipedia kijkt, ziet dat de list met vocale werken erg lang is. Het Exaudi ensemble koos daar een viertal a capella werken uit.

Dat de complexe achtstemmige madrigalen uit Libro sesto van Gesualdo een grote aantrekkingskracht hebben voor Finnissy is goed te begrijpen; hij maakte er een reeks knappe, harmonisch en dynamisch heel contrastrijke parafrases op.

Deze vormen het beste deel van de opname, want de drie vroeger ontstane. Werken maken met hun opgeleide dissonanten een wat minder sterke indruk.

 

Het door sopraan Juliet Fraser en dirigent James Weeks meer dan tien jaar geleden opgerichte Exaudi vocaal ensemble (eerder een consort dan een koor) specialiseert zich in eigentijdse muziek en treedt hier verschillende bezettingen op, waaronder met Juliet Fraser en Amy Moore (s), Lucy Godard (ms), Tom Williams (ct), Stephen Jeffes en Jonahan Burgard (t) en Simon Whiteley en Jimmy Holliday (bs) in Gesualdo (2013) en meer in Ciprino (1974) en Tom Fool’s wooing (1975-2015) en een enkelvoudige in Kelir (1981). Zij zorgen voor homogene, goed verzorgde en zuivere vertolkingen.