CD Recensies

FINNISSY: KORAALVOORSPELEN; ANDERSEN-LIEDERKREIS

Finnissy: Koraalvoorspelen nr. 1-8; Andersen-Liederkreis. Juliet Fraser (s) en Mark Knoop (p). Hat Art 212 (77’00”). 2017

 

De meesten van ons kennen Hans Christian Andersen vooral van zijn mooie sprookjes. Maar de Deen schreef ook gedichten en Michael Finnissy koos er daarvan twaalf van een mooi afwisselende strekking uit voor een bijzondere liederencyclus uit 2016.

Sopraan Juliet Fraser is een specialiste in eigentijdse muziek en verraste onlangs al door haar medewerking aan een opname van koorwerken  van Finnissy (Winter & Winter 910.246-2) en weet hier opnieuw gevoelsmatig mooi te reageren op deze beeldende liederen.

Zijn acht Koraalvoorspelen schreef Finnissy in eerste instantie voor zijn vriend, de organist Philip Adams die behoefte had aan vers materiaal om kerkdiensten p[ te luisteren. Later, in 2012, herzag hij deze voor piano ten behoeve van Mark Knoop. Van een kerkelijk karakter bleef niet veel over; de tempoaanduidingen zijn in het Italiaans, zonder verwijzing naar de oorsprong. De muziek klinkt wervelend (denk aan Ives) met soms een flard van wat waarschijnlijk een kerklied is. Weinig anderen dan Knoop zullen deze muziek zo goed beheersen.

Deze uitgave is heel sober, maar bevat wel alle nodige toelichting en de gezongen teksten.