CD Recensies

FUCIK: MARSEN EN DANSEN

Fucik: Der alte Brummbär; Baletky, ‘Ballerina’; Donausagen; Einzug der Gladiatoren; Florentiner; Hercegovac; (Die) lustige Dorfschmiede; Marinella; Miramare; Mississippi river; Strýcek Teddy, ‘Uncle Teddy’; (Die) Regimentskinder; Pod admirálskou vlakkou ‘Onder de admiraalsvlag’; Winterstürme, Schots nationaal orkest o.l.v. Neeme Järvi. Chandos CHSA 5158 (79’56”). 2015

 

Toegegeven, het is lang geleden, maar in mijn jeugd was de mars Einzug der Gladiatoren uit 1899 van de Tsjechische componist Julius Fucik (1872-1916) een veelgehoord stuk op de radio. Zijn inspiratie schijnt hij te hebben ontleend aan het lezen van Quo vadis van Henryk Sienkiewicz. Om die muziek te horen, hoefde je niet naar het circus, waar het werk vaak werd gebruikt om clowns en acrobaten voor te stellen. 

Een reden waarom Fucik zoveel marsen componeerde, is, dat hij in 1895 werd benoemd tot muzikaal leider van het Oosenrijks/Hongaarse regiment nr. 86 in Serajewo.

Onder de titel A Festival of Fucik geeft Neeme Järvi een bloemlezing uit de werken van Fucik, waarvan de stijl der marsen zich beweegt tussen de Radetzkymars van Strauss en de Stars and stripes van Sousa. Maar gelukkig zijn er ook charmanter walsen en polka’s bij. Niet allemaal zo melodie als het materiaal van de Weense Straussdynastie, maar wel beschikkend over veel vaart en mooie soli voor piccolo in Lustige Dorfschmiede en fagot in Der alte Brummbär. Fucik zelf speelde fagot.

Järvi sr. zorgt voor spetterende uitvoeringen en de opname klinkt spectaculair. Een stuk beter dan wat Vaclav Neumann in 1976 liet horen op Teldec ZK 8.42337.