CD Recensies

FASCH: CNCERTEN EN DUBBELCONCERTEN

Fasch: Concert voor fluit, 2 hobo’s, 2 fagotten en strijkorkest in d FWV.L  d7; Concert voor hobo, viool en strijkorkest in d FWW.L d4; Vioolconcert in A FWV. L A3; Concert voor fluit, hobo en strijkorkest in D FWV. L D11; Concert voor hobo en strijkorkest in g FWV. L g1; Concert voor orkest in D FWV. L D22.  Il Gardellino. Accent ACC 24182 (61’42”). 2007

 

Vanaf 1722 was Johann Friedrich Fasch (1688-1758) in dienst als kapelmeester aan het in Saksen-Anhalt gelegen hof in Zerbst dat zijn composities bewaarde in de bibliotheek, maar nauwelijks inzage gaf aan buitenstaanders. Maar hij zond ook partituren naar vrienden in Darmstadt en Dresden.

Daarop is deze uitgave onder de titel Concerti from Dresden and Darmstadt gebaseerd. Het valt op dat deze muziek soms iets experimenteels en ook iets concertants heeft. Alle Concerten zijn driedelig snel-langzaam-snel; het langste duurt 4’54”, het kortste 2’09”.

Het aardige is, dat de muziek voortdurend interessant is, ook door soms optredende onregelmatigheden, maar degelijk in zijn harmonieuze en melodische structuur. Goed gefraseerd komt dat ook behoorlijk naar voren.

Het was nodig om de kerngroep van acht leden het Vlaamse ensemble Il gardellino ronde de hoboïsten Marcel Ponseele en Lidewei de Sterck en fluitist Jan de Winne tot dertien, ook op historische instrumenten spelende musici uit te breiden. Samen wordt heel doeltreffend en kleurig gemusiceerd.

Op Accent 24252 heeft Il gardellino nog meer Concerti voor verschillende instrumenten van Fasch paraat