CD Recensies

FRANDSEN: LIEDEREN

Frandsen: Liederen. De liturgie van lust; Winternächte, ‘Hesseliederen’ nr. 1-4; Songs of innocence nr. 1-9; Songs of experience nr. 1-4; Silly songs nr. 1-7. Lise Davidsen (s) en Sofia Wikman (p), c.q. Morten Grove Frandsen (ct) en Orsi Fajger (p), Liv Oddveig Midtmageli (s) en Jesper Sivebaek (git), Lise Davidsen (s) en Jesper Sivebaek (git) en Alexander Nohr (b) en Sofia Wilkman (p). Dacapo 8.22658-2 (73’79”). 2015 

 

De Deense componist John Fransen (1956) werd vooral bekend met een aantal religieuze werken, zoals Nu flitst het witte licht van de geest uit 1999. Maar hij schreef ook opera’s, zoals de trilogie Tugt og utugt i mellemtiden uit 1998. Veel opnamen van zijn werkzijn buiten Denemarken niet bekend, maar wel deze met een los lied en vier korte, evocatieve cyclussen die hier door een wisselend stel veelbelovende jonge zangers worden voorgeschoteld met voorop de Noorse lyrisch-dramatische sopraan Lise Davidsen die in 2015 internationaal doorbrak door de eerste prijs van het door Domingo bedachte prestigieuze Operalia concours.

Korte tijd daarop werkte ze als Anitra mee aan de prachtige, hier besproken opname van Griegs toneelmuziek voor Peer Gynt onder Gardner (Chandos CHSA 5190).

Hier laat ze horen dat ze ook heel expressief kleinschalige werken met de nodige intimiteit kan voordragen. Interessant verder dat ook de zoon van de componist, countertenor Morten Grove Frandsen bij het programma is betrokken. Of de Silly songs speciaal voor hem zijn geschreven?