FINNISSY: CIVILISATION; CLARINETTEN-LIEDERKREIS; MAD MAN IN THE SAND
CD Recensies - F

Finnissy: Civilisation; Contrapunctus nr. 19; Clarinetten-Liederkreis; Mad man in the sand; Six sexy minuets three trios. Linda Merrick (kl) met het Kreutzer kwartet. Metier MSV 28581 (68’21”). 2017

 

De Engelse pianist en componist Michael Finnissy (1946) vindt dat eigenlijk alle muziek programmamuziek is en richt zich blijkend titels van veel van zijn werken daarop om het waar te maken. Graag houdt hij zich ook bezig met politieke en sociale motieven en geleidelijk sloop ook een blijk van homoseksualiteit binnen. Wie op Wikipedia kijkt, ziet dat Finnissy een omvangrijk oeuvre in heel wat genres bijeenschreef.

Niet alleen de titels van zijn werken zijn meestal intrigerend, ze zijn het zelf ook.

Civilisation (2004-2013) is bedoeld als verzet tegen het imperialis me bestaat uit 6 delen, de Clarinetten-Liederkreis (2016) uit 5 die iets van een divertimento met een wals en een mars; de Six sexy minuets three trios zijn uit 2003. Op zichzelf staande stukken zijn het korte Mad men in the sand (2013) dat is gebaseerd op een fragment van een strijkkwartet van Alkan en op zijn eigen piano prélude ‘Le chanson de la folle au bord de la mer’ waarin een dolle vrouw iets zingt uit de film Boys in the sand en Contrapunctus XIX als Finnissy’s voltooiing van Bachs Kunst der Fuge (2013).

Six sexy minuets three trios is het omvangrijkste werk waarin ook gelid met en van gebruiksvoorwerpen als rammelende theekopjes hoorbaar is. Geen sterke compositie waaraan absoluut niets te ontdekken valt dat sexy is.

Interessant is de Nederlandse titel van het pianokwartet De allerheiligste ledematen (2010).Hij schreef trouwens ook het stuk Onbevoordeeld leven in 2002 voor 2 fluiten, klarinet, drummer, accordeon en strijkkwartet samen met een ensemble van 2 hobo’s, klarinet, 2 fagotten, 2 hoorns en 9 strijkers, waaruit blijkt dat hij vaak voor ongewone ensembles  schrijft.

Het is niet moeilijk om een aantal opnamen van zijn werken te vinden. Daartoe behoren Red earth over de Australische woestijn door het BBC symfonie orkest o.l.v. Martyn Brabbins (NMC NMCD 0405). The history of photography in sound is een pianowerk dat door Ian Pace is opgenomen (Metier MSV 77501), de zeven Sacred motets door Voces sacrae (Metier MSV 92023) en zelf leidt hij Ixion in Traum des Sängers, WAM, Enek en Mars plus Venus (NMC NMCD 043).

Voor het spel van klarinettiste Linda Merrick en het in eigentijdse muziek gespecialiseerde Kreutzer kwartet past respect en grote waardering.