CD Recensies

FOX: TOPOPHONY

Fox: Topophony, 2015. Alex Dörner (tr), Paul Lovens (pauken), c.q. John Butcher (sax) en Thomas Lehn (synthesizer) met het WDR Omroeporkest Keulen o.l.v. Ilan Volkov. Hat Art 211 (68’55”). 2017

De Engelse componist Christopher Fox (1955) staat sterk in de traditie van de vernieuwingen die de school van Darmstadt voorstond. Zijn werk op deze cd speelt zich af binnen het krachtenveld van uitgeschreven muziek en improvisatie. Vandaar een ‘kale’ uitvoering van Topophony omlijst door telkens een waarin twee stel verschillende instrumentalisten hun improvisatiekunst kunnen tonen.

In de muziek wordt driemaal een vrij pastorale, meditatieve sfeer vol expressieve nuancen opgeroepen waarin de solisten zich vrij kunnen bewegen. Dörner en Lovens komen uit de wereld van de free jazz en kunnen dus ideaal improviseren.

Wanneer dit beluisterd wordt, is het verstandig eerst het middelste gedeelte zonder improvisatie te kiezen. Het heeft een statisch, sereen maar op een bepaalde manier ook een heel mooi karakter. Engelsen kunnen er mogelijk hun noordelijke landschap van boven Norfolk met zijn vaak donkere luchten in terugvinden, vertegenwoordigd door de lage strijkers en blazers met af en toe een zonnestraal van het slagwerk. De synthesizer van Thomas Lehn klinkt soms wat te dominerend, maar dat is dan ook de enige kritiek op deze ook opnametechnisch heel geslaagde, van foto’s voorziene opname van een bijzonder werk.