CD Recensies

FALLA, VIDA BREVE, LA, MENA

Falla: La vida breve. Nancy Fabiola Herrera (ms., Salud), Aquiles Machado (t., Paco), Cristina Faus (ms., La Abuela), José Antonio López (b., El Tio Sarvaor), Raquel Lojendio (s., Carmela) en Josep Miquel Ramon (b., Manuel) e.a. met het Spaans omroepkoor en het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Juanjo Mena. Chandos CHAN 20032 (61’02’01”). 2018

Met zijn tragische ontknoping, zijn twee korte aktes met vier scènes en een uitvoeringsduur van iets meer dan een uur is Falla’s opera La vida breve op libretto van Carlos Fernández Shaw uit 1905 de volmaakte tegenhanger van het koppel Cavalleria rusticana en Paglacci.

Het betreft een nogal opzichtige tragedie over een toewijd meisje (Salud) die wordt verraden door een trouweloze minnaar en van ellende sterft. De geschiedenis speelt zich ’s avonds af in de zigeunerwijk van Granada. Een wereld vol dreiging en terloops geweld. De handeling is niet zozeer de moeite waard, de kleurige muziek des te meer. Die schildert heel fraai de avondstemming en bevat kleurige Spaanse dansmuziek inclusief een flamenco gitarist.

In vocaal opzicht staat of valt het werk met de inbreng van de mezzo die de rol van Salud zingt. Nancy Fabiola Herrera beschikt over een krachtige stem op grens van sopraan en mezzo waarmee ze het karakter van de nogal pathetische zigeunerin goed projecteert. Gelukkig weet ze haar stemmiddelen ook te kleuren en dynamisch te variëren.

Haar tegenspeler is Aquiles Machado als de zelfzuchtige, verraderlijke machismo Paco met zijn zoetgevooisde tenor. Cristina Faus onderscheidt zich als La abuela, Saluds grootmoeder. De rest van de rollen is ook goed bezet, voor de koorbijdragen zijn Spaanse stemmen ingevlogen en Juanjo Mena daagt het Londense orkest goed uit tot Spaans spel.

Nu is dit niet de enige opname van deze opera. Bekend zijn uitgaven met Victoria de los Angeles en Rafael Frühbeck de Burgos (EMI 769.590-2), Emaculada Egido en Josep Pons (Harmonia Mundi HMC 90.1657), Teresa Berganza en Juan Pons (DG 435.851-2), Ana María Sánchez en Maximiano Valdéz (Naxos 8.660155). Op dvd staat eentje van Cristina Gallardo-Domâs en Lorin Maazel hoog aangeschreven (C Major 71070-8).

Maar in dit gezelschap waarin eigenlijk die oude opname van De Los Angeles uit 1966 nog steeds een favorietenrol speelde, scoort ook deze nieuwe uitgave hoog, mede dankzij de uitstekende geluidskwaliteit.