CD Recensies

FRANCK: PIANOWERKEN; PIANOKWINTET, DALBERTO

Franck: Prélude, choral et fugue M. 21; Prélude aria et final M. 23; Pianokwintet in f M. 7; ‘Prélude’ uit Prélude, fugue et variation op. 18, M. 30. Michel Dalberto met het Novus kwartet. Aparté AP 2013 (79’09”). 2018

Cesar Francks Prélude, choral et fugue is één van de belangrijkste Franse Franse romantische pianowerken.Net zoals Liszt maakte Francks jeugdige verlangen om zijn virtuositeit te tonen plaats voor een volwassener geluid met een visionaire schoonheid en soms een extatische en zeldzame intensiteit.

Deze Prélude, choral et fugue draagt in diverse opzichten het stempel van Liszt. Behalve op stilistisch gebied en het zelfverzekerde gebruik van het sonore bereik van de piano, werd Franck duidelijk beïnvloed door het cyclische model van zijn oude collega.

De twee hoofdthema’s van het werk - een dalende chromatische toonreeks die doet denken aan Bachs Cantate Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen en een klokkenmotief dat refereert aan Wagners Parsifal, komen in alle drie delen terug, maar dan wel in een verschillende context. Tenslotte worden ze uitontwikkeld die de luisteraar een weldadig gevoel geeft.

Er bestaan al heel wat mooie uitvoeringen van dit werk van Artur Rubinstein (RCA RD 85673), Hannes Minnaar (Cobra 0038), Bertrand Chamayou (Naïve V 5208), Murray Perahia (Sony SK 47180), Stephen Hough (Hyperion CDA 66918) en Sergio Forentino (APR 5563), maar ook Michel Dalberto toont zich heel gevoelig voor de textuur en de expressie en combineert die met inzicht en virtuositeit. Hij creëert fraaie pianissimi, maar geniet evenzeer van de pracht der climaxen. Het een duidelijke frasering geeft hij het werk vorm en hij eindigt met een spectaculair slot van de fuga. Overdrachtelijk zijn deze kwaliteiten ook van toepassing op de Prélude, aria et final en het eerste deel van het orgelwerk Prélude, fugue et variation dat ook wel in zijn geheel op piano is gespeeld, o.a. door Paul Crossley (Sony SK 58914) en Aldo Ciccolini (EMI 764.561-2).

In plaats daarvan volgt het Pianokwintet met het Novus kwartet dat bestaat uit JaeYoung, Young-Uk Kim (v), Jyuhyun Kim (va) en Woongwhee Moon (vc). Ook dat wordt mooi uitgevoerd, maar hier is de concurrentie van bijvoorbeeld Clifford Curzon en het Amadeuskwartet (BBC Legends BBCL 4061-2), Pascal Rogé en het Ysaÿe kwartet (Ysaÿe records YR 03) en Paavali Jumppanen en het Danel kwartet (CPO 555.088-2) groot.