CD Recensies

FRESCOBALDI: TOCCATE E PARTITE D'INVOLATURA I

Frescobaldi: Toccate e partite d’intavolatura di cembalo libro primo. Christophe Rousset. Aparté AP 202 (78’27”). 2018

Het grootse deel van Frescobaldi’s klavierwerken verscheen in zeven publicaties: twee gedrukte bundels met Toccata’s en vijf met met andere werken, zoals Canzones, Ricercares, Fantasieën en Capriccio’s.

Zijn Toccata’s worden gekenmerkt door het gebruik van van contrasterende delen, waartussen zich drastische tempowisselingen voordoen, evenals een verschuiving van metrische accenten.

De delen zijn losjes met elkaar verbonden en de componist zelf opperde om ze apart uit te voeren. De 14 Toccate e partite d’intavolatura uit band 1 uit 1615 worden hier gespeeld in de uitgebreide vorm die in 1639 werd gepubliceerd.

Rinaldo Alessandrini (Arcana 388) makte daar eerder een opname van, maar ook Christophe Rousset toont zich een expert op dit gebied. Zijn weloverwogen articulaties laten duidelijk de contrapuntische texturen horen en roepen ondanks de beperkingen van het anonieme zestiende eeuwse klavecimbel dat in goede conditie is bewaard dankzij Rinaldo Bertini een grote vloeiendheid en veel kleuren op