CD Recensies

FRANK, HILOS; DANA DE LOS SAQSAMPILLOS; STRIJKKWARTET

Frank: Hilos ‘Threads’; Danza de los saqsampillos; Adagio para Amanti; Strijkkwartet Quijotadas. Alias kamerensemble, Christopher Norton en Todd Kemp (marimba) Matt Walter (vc), Gabriela Lena Frank (p). Naxos 8.559645 (66’49”). 2010

Gabriela Lena Frank (1972) is een Amerikaanse, in Berkeley geboren componiste van een   Litouwse vader en een moeder van Peruaans/Chinese afkomst die haar multiculturele aftast in veel van haar kleinschalige ensemblewerken waarin ze zelf actief meespeelt.

Het gaat om ongewone werken die een uitdaging kunnen zijn voor Westerse oren, maar ook een nieuwe ontdekkingsreis in een bijzondere klankwereld. 

Veel van haar muziek is geïnspireerd door Peru. In de achtdelige suite Hilos zijn dat kleurige weefsels met 2 marimba’s, een saqsampillo is een ongewone, maar elegante Peruaanse oerwoudbewoner, de dans Amanti is een eerbetoon aan een eiland in het Titicata meer dat ze bezocht en - mooist en belangrijkst van al, gaat het Strijkkwartet Quijotadas over vijf kleurige taferelen en sentimenten uit Cervantes’ Don Quichot.

Het betreft exotische en gelukkig melodieuze muziek waarnaar het aangenaam luisteren is.

Er is voor de liefhebber meer op cd van Frank: op Albany 1449 verscheen in 2013 haar Compadrzgo door het Ensemble Meme.