FINGER: SONATAE PRO DIVERSIS INSTRUMENTIS
CD Recensies - F

Finger: Sonatae pro diversis instrumentis op. 1. Sonates voor viool, viola da gamba en b.c. op. 1/1-3; Sonate voor 3 violen en b.c. op 1/9; Sonates voor 2 violen, altviool en b.c. op. 1/10 en 11; Sonates voor 2 violen en viola da gamba op. 1/4 en 6; Sonates voor 3 violen en b.c. op. 1/7 en 8; Sonate voor viool, altviool en b.c op. 1/12. Echo du Danube. Accent ACC 24264 (60’58”). 

Gottfried Finger (ca. 1655 - 1730) was een Boheemse barokcomponist die vooral in Londen zijn werkterrein vond. Daar bracht hij invloeden mee van Biber en Schmelzer met wier werk hij thuis in al zijn onrustige intensiteit in kennis was gekomen en Corelli. Zijn opus 1 bestaat uit een verzameling sonate voor verschillende strijkinstrumenten en basso continuo die zowel in kleine als in grotere bezetting kan worden uitgevoerd. Echo da Danube, bestaande uit Martin Jopp, Lotta Suvanto, Jörn Sebastian Kuhlmann (v), Christian Zincke (vdg), Eva Salonen (va), Lutz Gillmann (kl., org) koos voor de intieme variant.

Deze werken bieden een combinatie van Oostenrijkse Gemütlichkeit, Duitse striktheid en Engelse gekunsteldheid die voor een aangename verrassing zorgt. Gelukkig is meteen gekozen voor een niet alleen authentieke, maar ook subtiele en muzikanteske aanpak die is voorzien van een stevig basfundament. Lutz Gillmann wisselt leuk tussen klavecimbel en orgel.

Het eindresultaat is een leuk caleidoscopisch programma dat een goede indruk van de componist geeft.