CD Recensies

FELDMAN: ROTHKO CHAPEL; FOR STEFAN WOLPE; CHRISTIAN WOLFF IN CAMBRIDGE

Feldman: Rothko chapel, The. Rothko chapel; For Stefan Wolpe; Christian Wolff in Cambridge. Kirsten Drope (s), Ulrike Becker (a), Barbara Maurer (va), Meinhard Jenne (slagw), Markus Strange (cel), Boris Müller (vibr), Martin Homann (vibr) met het SWR Vokalensemble o.l.v. Rupert Huber. Hännsler 93.023 (61’22”). 2000

Morton Feldman (1926 - 1987) genoot zijn muzikale opleiding opleiding onder meer bij Wallingford Riegger en Stefan Wolpe (1902 - 1972), de Duitse componist die bij de opkomst van het Nazisme naar de V.S. uitweek. In 1986 eerde hij hem in de compositie For Stefan Wolpe voor tekstloos zingend koor en 2 vibrafoons. Deze abstracte, expressionistische muziek werd in januari 2018 door Capella Amsterdam uitgevoerd.

Daar bestaat slechts één cd opname van, namelijk deze. Die stelt het uithoudingsvermogen van het koor en het geduld van de luisteraar met een duur van 34’38” wel op de proef. Stelt zich maar eens voor dat u de laatste twee noten van The planets van Holst ruim een half uur licht gevarieerd en met tussenspelen van 2 vibrafoons moet aanhoren. Maar wie goed luistert zal ook horen dat het om meer dan verticale harmonieën gaat.

Eerst klinkt het prachtige en makkelijker toegankelijke Rothko chapel voor sopraan, alt, altviool en slagwerk uit 1971 als een ideale inleiding tot Feldmans werk. Besloten wordt met het niet veel langer dan drie minuten durende Christian Wolff in Cambridge voor gemengd koor a capella uit 1962.

 

Voor de zorgvuldige, uitgekiende vertolkingen past grote waardering. Daar moet heel wat repetitietijd aan zijn voorafgegaan. Dat het bij Christian Wolff in Cambridge om een plaat première zou gaan, klopt trouwens niet want daar was al een cd van: New World Records NW 80550-2.