FRANCK: PIANOWERKEN, LUGANSKI
CD Recensies - F

Franck: Prélude, choral et fugue M. 21, CFF 24; Prélude, aria et final M. 23, CFF 26; Prélude, fugue et variation op. 18, M. 30, CFF 308 (bew.); Choral nr. 2 in b M. 39, CFF 106 (bew.). Nikolai Luganski. Harmonia Mundi HMM 90.2642 (66’29”). 2019

Op deze cd wordt naast de M(ohr) nummering van de werken van César Franck ook die van Joél-Marie Fauquet uit diens in 1999 gepubliceerde catalogus als CFF nummers gebruikt. Nuttig, omdat deze heel wat meer werken bevat dan Mohr vermeldde.

Voor het overige biedt Luganski de essentie van wat Franck als pianowerken inde van Bach geërfde vormen naliet: de prélude, de fuga en het koraal. Niet alleen bekende vormen, maar ook bekende structuren die hier uitgebreid aan de orde worden gesteld en die door de pianist met een frisse, onbevangen en krachtige impuls tot klinken worden gebracht.

Het bekendst is Prélude, choral et fugue, een werk dat het stempel an Liszt draagt met ‘choral’ als een nogal sombere kern van dit drieluik waarvan de zwaarte wordt weggewerkt in de ‘fuga’. Eigenlijk is Prélude, aria et final net zo mooi en belangrijk, zeker in deze frisse, heldere uitvoering.

De pianist nam een volgende uitdaging op zich door een eigen, briljante transcriptie van Francks populaire Choral pour grand orgue nr. 2 in zijn recital op te nemen.

Toch worden we er onwillekeurig steeds aan herinnerd, dat Franck primair een orgelcomponist was. Wat Luganski laat horen imponeert haast meer dan de bijdragen van Stephen Hough (Hyperion CDA 66918) en klinkt op z’n minst zo goed als bij Michel Korstick (CPO 555.242-2) en Bertrand Chamayou (Naïve V 5208).