CD Recensies

FARINA: CAPRICCIO STRAVAGANTE E.A.

Farina: Capriccio stravagante. ‘Pavana 3’; Sonates ‘la Desperata’, ‘La Noretta’. ‘La Farina’; ‘Balletto en Passamezzo’ à 3; Canzona ‘La Marina’; ‘Capriccio stravagante’. Ensemble Clematis o.l.v. Leonardo García Alarcón. Ricercar RIC 139 (66’00”). 2019

Een deel van de muzikale ontwikkelingen aan het begin van de zeventiende eeuw in Italië was de opkomst van virtuoze en idiomatische muziek voor specifieke instrumenten, zoals de viool en de cornet. Eén van de belangrijkste exponenten van die ontwikkeling was de in Mantua geboren Carlo Farina (ca. 1600 - 1639) die als violist carrière maakte in Italië en Duitsland, met name in Dresden waar hij oprichter was van de Duits-Oostenrijkse vioolschool, waaruit Biber voortkwam.

Gedurende zijn korte leven - Farina overleed op 40-jarige leeftijd aan de pest - schreef hij een aanzienlijk aantal werken die zijn ondergebracht in vijf banden die in de jaren 1626 tot 1628 in Dresden werden gepubliceerd. Beroemd werd hij vooral met zijn Capriccio stravagante voor strijkers in de concertato stijl. Een verrassend geheel met aan het eind in het ‘Capriccio’ imitaties van andere instrumenten en dieren. Ook gestileerde polyfonische dansen in Franse stijl en briljante vioolsonates ontbreken niet.

Het in 2001 door violiste Stéphanie de Failly opgerichte ensemble Clematis heeft zich toegelegd op de authentieke uitvoering van begin zeventiende eeuwse muziek. Het elfkoppige strijkersensemble Clematis zorgt voor briljante, keurig stijlgetrouwe uitvoeringen. Een verassende en verrijkende uitgave voor liefhebbers van de Italiaanse vroegbarokke muziek vol gevoelens en teerheid.