CD Recensies

FRESCOBALDI: REGNO D'AMORE, IL

Frescobaldi: Il regno d’Amore. Stéphanie de Failly (v), Andrea de Carlo (vdg), Marie Bourisien (hrp), Quito Gato (theorbe), Mariana Flores (s), met het Ensemble Clematis o.l.v. Leonardo García Alarcón. Ricercar RIC 300, RIC 149 (61’03’). 2009

Van Girolamo Frescobaldi (1583 - 1643) zijn vooral de werken voor toetsinstrument bekend die hij in zijn periode als organist van de Santa Maria in Trastevere en de St. Peter in Rome componeerde. Maar voor die tijd publiceerde hij voor de groothertog van Toscane in Florence twee bundels met arie musicali per cantarsi voor 1-3 stemmen en b.c. in 1630 die goed laten horen dat hij ook lyrische en dramatische instincten had en eigenlijk best ook eens een opera had kunnen maken.

Samen met wat instrumentale canzoni heeft Alarcón daar een keuze uit gemaakt die tot een programma met 18 stukken leidt.

Het Ensemble Clematis met viool, harp, gamba, theorbe, gitaar, klavecimbel en orgel rangschikte de uitgevoerde stukken in drie groepen: instrumentale dansen (canzoni), liederen over wereldse liefde en geestelijke liefde, In sommige liederen, zoals in ‘Se m’amamte, io v’adoro’ en ‘Begli occhi’ vult een gamba of een viool een tweede stem aan.

Sopraan Maria Flores voert ons expressief en met heldere stem zowel naar lieflijke arcadische velden als naar de voet van Jezus’ kruis. 

Deze Ricercar uitgave verscheen in 2010 als RIC 300, maar is onder het nieuwe nummer 149 in maart 2020 heruitgegeven zonder ook maar iets aan waarde in te boeten.