CD Recensies

FRITZ: VIOOLSONATES

Fritz: Vioolsonates op. 3/1 in D, 2 in A, 3 in C, 4 in Es, 5 in B. Plamena Nikitassova (v), Maya Amrein (vc) en Jörg-Andreas Bötticher (kl). Pan Classics PC 10295 (72’07”). 2013

De violist en componist Gaspard Fritz (1716 - 1783) werd in Genève geboren als zoon van een uit Celle komende vioolleraar en kreeg het vioolspel als het ware met de paplepel ingegeven. Hij studeerde in Turijn bij Somis en vestigde zich daarna weer in Genève. Van daaruit maakte hij concertreizen naar Parijs en Londen en werd hij geroemd door Burney.

Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit vierdelige Sonates voor viool met basso continuo in laatbarokke Italiaanse stijl. Zo te horen behoort deze Fritz tot de ‘beteren onder onbekende componisten’. 

De vijf hier opgenomen sonates uit de reeks van zes Sonate a violino solo e basso zijn werken uit 1756 die in Parijs werden gepubliceerd. Gek genoeg verschenen ze daarna nog eens in Londen als opus 2.

Als studente van de Zwitserse barokvioliste Chiara Banchini weet ze precies hoe deze vaak virtuoze, maar ook elegante en briljante werken moeten worden gespeeld. Ze zorgt ook meteen voor verbeeldingsvolle versieringen, alles keurig in stijl. Ze wordt daarbij gevoelig begeleid door klavecinist Jörg-Andreas Bötticher en celliste Maya Amrein.