CD Recensies

FROBERGER: FANTASIEËN, CANZONA'S

Froberger: Fantasieën  Boek 2 nr. 1-9 FbWV 201/8; Canzona’s Boek 2 nr. 1-6 FbWV. 301/6. Terence Charlston (clavichord). Divine Art DDA 25204 (62’04”). 2019 

Johann Jacob Froberger (1616 - 1667) werd in Stuttgart, waar zijn vader kapelmeester was, geboren. In 1637 kreeg hij een aanstelling als organist aan het Weense hof en later ging hij nog naar Italië om bij Frescobaldi te studeren. Hij reisde daarna door Europa en gaf in 1657 zijn functie in Wenen op.

Tijdens een bezoek aan Londen werd hij beroofd en om aan geldmiddelen te komen, werkte hij een poosje als orgeltrapper in Westminster Abbey. Later werd hij door een dankbare leerling aan koning II voorgesteld en werd hij diens hoforganist. Zijn laatste jaren bracht hij in het oost Franse Héricourt door in een woning die hem ter beschikking was gesteld door zijn leerling prinses Sibylla van Württemberg-Montbéliard.

Dat de reizen een verrijking waren voor het idioom waarin Froberger componeerde blijkt ook uit deze integrale opname van zijn Fantasieën en Canzona’s, werken uit 1649. Samen met zijn Toccata’s en Partita’s zijn deze opgenomen in het manuscript Libro secondo.

Terence Charlston voert ze compleet uit om een mooi door Andreas Hermet gereconstrueerd Zuid-Duits clavichord dat zich in het Berlijnse muziekinstrumenten museum bevindt. Leuk dat Charlston door deze keuze de expressie van de muziek kan verhogen. Voorlopig heeft hij het rijk alleen.