CD Recensies

FERLENDIS: HOBOCONCERTEN, TRIO'S VOOR FLUIT, HOBO, FAGOT

Ferlendis: Hoboconcerten nr. 1 in F, 2 in C en 3 in C; Trio’s voor fluit, hobo en fagot nr. 1 in D, 2 in G, 3 in C, 4 in Bes, 5 in D en 6 in A. Diego-Dini Ciacci met het Orchestra Haydn di Bolzano e Trento c.q. Francesco Dainese (fl) en Flavio Baruzzi (fag). CPO 777.368-2 (70’33”). 2005
 
Wanneer de naam Giuseppe Ferlendis (1755 - 1810) vaag een belletje laat rinkelen (bij Mozartkenners zal het wat luider klinken), dan is dat omdat hij in 1777 hoboïst in het Salzburgse Hoforkest werd en Mozart zijn Hoboconcert voor hem afleidde uit het Fluitconcert KV. 314. Hij moet een goede instrumentalist zijn geweest en schreef zelf bekoorlijke, vrij luchtige muziek zoals uit deze opname blijkt. Het Hoboconcert  in F is zelfs enige tijd aan Mozart toegeschreven.
De werken mosten aan de had van in Genua en Milaan teruggevonden partijen worden gereconstrueerd. Het blijken dus aardige, vooral lyrische concerten te zijn met laat-barokke echo’s en in concert nr.2 een aardige reeks variaties op Paisiello’s ’Nel cor più non mi sento’.
Het spel van Diego-Dini Ciacci, die zelf het orkest leidt, is voorbeeldig met een beminnelijke toon.
De zes Trio’s, waarvan geen ontstaansdatum bekend is, zijn aardige, maar vrij vluchtige werken die geen hoge eisen aan de vertolkers stellen en dus vermoedelijk voor amateurs zijn geschreven. Ze zijn tweedelig en duren ook niet langer dan vijf minuten. In deze elegante muziek zijn fluitist Francesco Dainese en fagotspeler Flavio Baruzzi getrouwe gezellen van Ciacci. Vooral het fagotaandeel klinkt aardig.