CD Recensies

FOCCROUILLE: E VIDI QUATTRO STELLE

Foccrouille: E vidi quattro stelle. Alice Foccrouille (s) en Nikolay Borchev (b) met InAlto o.l.v. Ouri Bronchti. Fuga Libera FUG 762 (50’00”). 2019
 
De Belgische componist, organist (en operadirecteur) Bernard Foccrouiile (1953) koos voor zijn elfdelige E vidi quattro stelle teksten uit Dante’s Purgatorio in dit opdrachtwerk voor de inwijding van het nieuwe orgel in het Brusselse Paleis der Schone Kunsten. Aan het begin dalen Virgilius en  Dante af uit de hel om de berg naar het paradijs te beklimmen. De tekst is bezaaid met mooie teksten over wat zij zoal zien. Beiden converseren voortdurend en ontmoeten onderweg tal van gekwelde zielen die op verlossing wachten. Uitgeput valt Dante soms in slaap en Virgilius verlaat hem stilletjes wanneer Dante Beatrice ontmoet. Hun hereniging leidt tot een dramatische scène. Beatrice herinnert haar vriend aan zijn vroegere fouten en aan het verraad dat hij na haar dood pleegde. Haar verwijten brengen hem in een staat van uiterste verslagenheid. Maar dan komt er gelukkig vergeving dankzij Matelda, een heel mooie, geheimzinnige vrouw die het zinnebeeld is van aards geluk. Ze baadt hem in het water van de Lethe en brengt hem in contact met vier andere mooie vrouwen die met hem dansen en hem in hun armen nemen. De felle zon heeft intussen het zenith bereikt en geregenereerd als een jonge plant is Dante nu gereed om naar de sterren te reizen.
Dit relaas wordt heel mooi voorgedragen door sopraan Alice Foccrouille, bas  Nikolay Borchev en de leden van InAlto Yoann Tardivel Erchoff (org), Jutta Troch (hrp), Lambert Colson (corn), Guy Hanssen, Charlotte van Passen en Bart Vroomen (tromb), in goede banen geleid door Ouri Bronchti.