CD Recensies

FUX: DAFNE IN LAURO, CLEMENCIC, BERNARDINI

Fux: Dafne in lauro. Mieke van de Sluis (s., Diana). Lina Akerlund (s., Dafne), Gérard Lesne (ct., Apollo), Silvia Piccollo (s., Amore), Martin Klietmann (t., Mercurio) met La Cappella en het Clemencic consort o.l.v. René Clemencic. Nuova Era 23270 (2 cd’s, 1u., 58’25”). 1990
 
Fux: Dafne in lauro. Monica Picciniii (s., Diana), Arianna Venditelli (s., Dafne), Sonia Tedla Chebreeb (s., Amore), Raffaele Pe (ct., Apollo) en Valerio Contaldo (t., Mercurie) met het ensemble Zefiro o.l.v. Alfredo Bernardini. Arcana A 488 (1u., 58’18”). 2018
 
De herwaardering van de Oostenrijkse operacomponist Johann Joseph Fuchs (1660 - 1741) steekt nog altijd in de beginfase. Maar sinds zijn geboortestad Graz in 2018 besloot om er tijdens het Styrarte Festival telkens één van de negentien op te voeren, kwam daar verandering in, al legde men zich de beperking op het in totaal bij zes te laten. Als eerste was Dafne in lauro aan de beurt.
Fux was veertig jaar Kapellmeister aan het Weense hof en dirigeerde deze kameropera 1 oktober 1714 voor het eerst voor de muziekminnende keizer Karel VI. De mythe die als thema aan het  elegante, pastorale werk te grondslag ligt is het bekende verhaal uit de mythe van Apollo en Dafne die eindigt wanneer ze zich in een laurierstruik veranderd om te ontkomen aan de ongewenste intimiteiten van Apollo. Het werk bevat te beginnen met de ouverture en verder in de aria’s van Diana veel referenties aan de jacht. Kenmerkend zijn verder de vele dansen in Franse stijl (menuet, gigue, bourrée) en het hoogtepunt is de treffende en droevige aria van Dafnes metamorfose met berustende gambabegeleiding.
Voor deze opname werd een stel meest jongere barokzangers, onder andere Monica Piccinini als Diana en Arianna Venditelli als Dafne uitgenodigd. Zij leveren heel mooie bijdragen, maar countertenor Raffaele Pe maakt niet zo’n sterke indruk als verleidingskunstenaar. De begeleiding van Alfredo Bernardini is gelukkig wel heel goed, juist ook omdat hij mooie details hoorbaar maakt.
Toch is hiermee de oudere opname van Clemencic niet geheel uit beeld geraakt.